VAALITEEMOJA 2025

Kouvolassa tapahtuu seuraavan valtuustokauden aikana. Mittava investointiohjelma etenee, mutta se haastaa taloutta. Myös kouluverkkoratkaisut, kaupungin strategia ja TE-uudistus ovat pöydällä. Kouvolan väestökehitys ei mairittele ja siihen valtuuston tulee hakea ratkaisuja. Töitä täytyy tehdä, jotta opiskelijat saadaan jäämään Kouvolaan, nuoret aikuiset perustamaan perhe ja työikäisille on tarpeeksi työpaikkoja. 

Paljon hyviä merkkejäkin on ilmassa. Uutiset datakeskushankkeiden sekä VT15 ja VT12 osalta ovat rohkaisevia. Taisteluvoitto Ratamosta yhdisti kouvolalaisia viime vuonna. 

Alla tarkemmin ajatuksia ajankohtaisista poliittisen kentän asioista. 

Lapsiperheiden toimiva arki

Haluaisin, että Kouvola tunnetaan kaupunkina, jossa on hyvä perustaa perhe.

Lapsiperheiden hyvinvointiin panostaminen on sijoitus tulevaisuuteen. Turvataan riittävät resurssit kouluille, varhaiskasvatukseen, neuvoloille ym. lapsiperheiden hyvinvoinnista vastaaville toimijoille.

Työtä koulukiusaamisen poistamiseksi on jatkettava, jotta jokainen lapsi ja nuori saa käydä koulunsa rauhassa. Kiusaamisessa tulee olla nollatoleranssi. Kaikkea vastuuta ei voi jättää opettajille, vaan myös vanhempien on otettava vastuuta.

Syntyvyys on laskenut merkittävästi niin Kouvolassa kuin valtakunnallisesti. Yhteiskunnan tulisi rohkaista nuoria aikuisia perheen perustamiseen. Kouvola poisti kotihoidon tuen 70 euron Kouvola -lisän vuonna 2019. Talous on monissa lapsiperheissä tiukilla, kun alle 3-vuotiasta lasta hoidetaan kotona. Kannatan Kouvola-lisän palauttamista tai vaihtoehtoisesti tilalle uudenlaista tukea. Esimerkiksi KD:n valtakunnallisella tasolla ajama 1000 euron kertatuki, kun vauva syntyy, olisi merkittävä helpotus monelle vauvaperheelle. Vauvan syntyessä tulee paljon hankintoja samalla kertaa.

Kouluverkkoratkaisu olisi minusta päivitettävä tulevan valtuustokauden alussa. Koulut on mitoitettava realististen käyttäjämäärien mukaan. Toisaalta vaakakupissa pitää ottaa huomioon kylien elinvoimaisuus, eli mikä on vaikutus paikalliseen väestökehitykseen, jos paikallinen koulu suljetaan. Lisäksi lasten kuskaaminen kauemmaksi kouluun maksaa eikä koululaisen ole hyvä istua autossa tuntitolkulla. 

Kyläkoulujen sulkeminen ja lasten keskittäminen suuriin yksiköihin ei pidä olla itse tarkoitus. Jos kyläkoulu toimii hyvin ja lapsia on kohtuullisesti, tulisi koulun antaa jatkaa toimintaansa. 

Kouvolaan valmisteilla oleva kristillinen koulu täydentäisi mielestäni hyvin Kouvolan kouluvalikoimaa.

Päiväkotiverkkoratkaisussa on myös huomioitava realistinen väestökehitys, mutta samoin kuin koulujen kohdalla, on tasapainoteltava sen kanssa, ettei päiväkotien sulkemisella kiihdytetä negatiivista väestökehitystä entisestään.

Koulu- ja päiväkotiverkkoratkaisut

Talous tasapainoon

Tulevan valtuuston on jatkettava työtä talouden tasapainottamiseksi. Kouvolan väkiluku laskee, joten kaikkia palveluita ja rakennuksia ei ole varaa ylläpitää. Kouvolassa on tulevina vuosina mittava investointiohjelma, joka rasittaa taloutta. Palveluiden tuottaminen velkarahalla tai veroprosentin jatkuva nostaminen eivät ole kestäviä ratkaisuja.

Tuottamattoman omaisuuden kuten ylimääräisten kiinteistöjen myymistä ja tarvittaessa myös purkamista tulisi jatkaa.

Säästöjä peratessa on huomioitava toimenpiteiden kokonaisvaikutus tuloihin ja menoihin, sekä vaikutukset esimerkiksi valtionosuuksiin ja kaupungin elinvoimaisuuteen. 

Kouvolassa on paljon elinvoimaisia kyliä – esimerkkinä Koria, joissa koulut, päiväkodit ym. peruspalvelut on tärkeä säilyttää. Lähipalvelut on kylän elinehto ja lähtökohtaisesti puolustan lähipalveluiden säilyttämistä. Toisaalta on oltava tässäkin realisti. Jos jollain alueella väestökehitys johtaa siihen, että palveluille ei ole enää käyttäjiä, on pakko miettiä kipeitäkin ratkaisuita.

Kouvolan valtionosuudet ovat tippuneet paljon ja parhaillaan valtionosuusjärjestelmän uudistaminen on käynnissä. Tässä on tärkeä edunvalvonnan paikka, eli varmistaa että valtionosuudet eivät ainakaan enempää pienenisi, vaan mieluiten suunta olisi Kouvolan kannalta toinen. Tämä keventäisi painetta veronkorotuksille ja lisäsopeutuksille tulevaisuudessa.

Yrittäjät luovat työpaikkoja, maksavat veroja, tuottavat palveluita ja edistävät kouvolalaisten hyvinvointia. En ole itse yrittäjä, mutta arvostan yrittäjiä ja seuraan läheltä pienyrittäjänä toimivan vaimoni yrittäjätaivalta. Myös oma isäni toimi yrittäjänä. Tulevan valtuuston tulee varmistaa, että Kouvola on yrittäjille parempi paikka liiketoiminnan harjoittamiselle kuin muut lähikunnat. Uusia yrittäjiä tarvitaan ja Kinno on foorumi, jonka kautta voidaan opastaa ja tukea aloittelevia yrittäjiä.

Kaupungin hankinnoissa on tärkeä huomioida paikalliset yritykset ja käyttää kilpailutuksissa kaikki hankintalain mahdollisuudet, kuten markkinakartoitukset ja vuoropuhelut. 

Kouvolan on tärkeä jatkaa työtä suurinvestointien saamiseksi Kouvolaan. Onnistuneita esimerkkejä ovat datakeskushankkeet Ummeljoella ja Korialla. Lisää kuitenkin tarvitaan, jotta työllisyyskehitys olisi nousujohteinen ja väestökehityksen kurssia saataisiin muutettua. Kaavoituksella ja sujuvilla luvituskäytännöillä on investointien tavoittelussa tärkeä rooli.

Yrittäjäystävällinen Kouvola

Ei myydä kaupungin kriittistä omaisuutta pääomasijoittajille

Huoltovarmuuden ja kaupungin veronmaksajien edun kannalta pidän tärkeänä, että Kouvola ei myy omistamiaan energia- ja vesiyhtiöitä. Myös esimerkiksi koulut, päiväkodit, pelastuslaitokset ja sairaalat tulee pitää kaupungin/hyvinvointialueen omissa käsissä. Pääomasijoittajat eivät tavoittele kriittistä infrastruktuuria ym. omaisuutta hyvää hyvyyttään. 

Samalla on kuitenkin huolehdittava, että kaupungissa ja konserniyhtiöissä on riittävästi resursseja ja ammattitaitoa huolehtia kaupungin omaisuudesta. Aina ei tarvitse purkaa ja rakentaa uutta, vaan hyvin ylläpidetty rakennus kestää aikaa ja sitä voi peruskorjata.

zKouvolan investointiohjelman toteuttamisessa investointien tarve, mitoitus ja järjestys on harkittava tarkkaan. Minulle lähellä sydäntä ovat perusasiat, eli koulut, päiväkodit, infra, lähiliikuntapaikat ja leikkipuistot, sekä tietysti hyvinvointialueen kautta toteutettavat sosiaali- ja terveydenhuollon investoinnit. 

Kaupungin täytyy muistaa hakea kaikki mahdolliset investointituet, mitä on mahdollista saada valtiolta ja EU:lta.

Elinvoimaankin on tärkeä investoitava, mutta investointeja suunniteltaessa on tehtävä kunnolliset puolueettomat kustannushyötyanalyysit. 

Investoidaan oikein

Kouvolan edunvalvonta yhdessä rintamassa

Kouvola – Kotka välisen VT15 tien parantaminen otti askeleita eteenpäin, kun hallitus myönsi sille rahoitusta 2024. Edunvalvontaa ei tule hankkeen osalta lopettaa, vaan saattaen varmistaa että hanke etenee toteutukseen asti. Yhteys on kriittinen ambulanssiliikenteen sujuvuuden sekä kaupunkien välisen työmatkaliikenteen turvallisuuden parantamiseksi. Myös VT12 Kouvola – Lahti välin parantaminen olisi monen Lahdessa työssäkävijän kannalta tärkeä hanke. Tällekin hankkeelle lupailtiin rahoitusta, joten toteutuksen edistämiseen on tärkeä panostaa., 

Itäradan toteutuminen olisi hieno asia Kouvolan ja monen muun Itä-Suomen kaupungin kannalta. Se toisi Kouvolan lähemmäksi pk-seutua ja helpottaisi työssä käyntiä. Hankkeen edistämiseen tarvitaan yhteistyötä Kouvolan valtuuston, virkamiesten, valtion sekä muiden Itä-suomen kaupunkien kesken. 

Ratamon yöpäivystyksen säilyminen oli hieno onnistuminen yhteisestä edunvalvonnasta. Ratamo on Kouvolalle todella tärkeä ja siitä on jatkossakin pidettävä kiinni.

Minusta hyvinvointialueiden valtionrahoituksessa on valuvika. Alueiden erityispiirteet kuten väestörakenne tulisi huomioida paremmin ja jakaa rahoitusta siten, että hoidon laatu voidaan säilyttää. Tässä olisi edunvalvonnan paikka koko Kymenlaakson osalta.

Hoitohenkilökunnan jaksamisesta on tärkeä huolehtia ja edistää työvoiman saatavuutta alalle. Hoitajaresursseja tulisi lisätä etenkin ikäihmisten hoidossa ja kotihoidossa. Resurssipulaan tulisi vastata koulutuksella sekä palkkauksella. Jokaisella ikäihmisellä tulee olla oikeus saada asianmukaista hoitoa ja tukea. 

Sotepalveluiden laajasta yksityistämisestä olen huolestunut. Yksityinen sektori on minusta erinomainen lisäresurssi tukipalveluiden tuottamisessa. Vastuuta sotepalveluiden tuottamisesta ei kuitenkaan tulisi liikaa siirtää yksityiselle sektorille. Sanon tämän silläkin uhalla, että vaimoni on sotepuolen yrittäjä (tukipalveluissa).

Ikäihmiset kohdattava arvokkaasti – hyvinvointialueen rahoitus turvattava

Digi on hyvä renki

Koronan jälkeen digitalisaatio on ottanut harppauksia. Kaupungin ja hyvinvointialueen toiminnassa digitalisaation mahdollisuudet on hyödynnettävä siellä missä pystyy, mutta kuskin paikalle digitalisaatiota ei tulisi päästää. Esimerkiksi ikäihmisten hoidossa en haluaisi, että siirrytään liikaa digitaalisiin ratkaisuihin. Osana varsinaista hoitoa monelle on tärkeää kohtaamiset ja muutaman sanan vaihtaminen hoitajan kanssa. Tekoälypohjaisiin ratkaisuihin tulisi suhtautua terveen kriittisesti – hyödyt irti, mutta päätöksenteko ihmisten käsissä.

Sosiaali- ja terveydenhuollossa työntekijöiden tulisi saada keskittyä kirjaamisen sijaan enemmän oikeaan työhön.

Viime vuosina on ollut paljon kirjoittelua tapauksista, joissa hengellisiä elementtejä sisältäviä koulujen tilaisuuksia on peruttu tai pahimmassa tapauksissa tällaisista tilaisuuksista on jouduttu maksamaan korvauksia. Kehityssuunta on mielestäni väärä ja ylivarovaisuutta on paljon. Toivoisin että Kouvolassa jouluevankeliumi ja suvivirsi voisivat kuulua avoimesti kouluissa. Olin viime joulukuussa esikoiseni ensimmäisessä joulujuhlassa. Tilaisuus ja esitykset olivat hienot kaikin puolin, mutta Joulun todellinen syntymäpäiväsankari oli häivytetty kokonaan ohjelmasta.  

Kristilliset arvot luovat vahvan perustan, jonka varaan on hyvä rakentaa niin politiikkaa kuin elämää muutenkin. Kristillisyys on myös syvällä suomalaisessa kulttuuriperinnössä. Ei häivytetä omia juuriamme lapsilta. Maahanmuuttajienkin on hyvä tutustua suomalaisiin kristillisiin juuriin osana kotoutumista.

Ylivarovaisuuteen kuuluvat myös kohut Afrikan tähtien poistamisesta varhaiskasvatuksesta. Meillä kotona pelattiin 90-luvulla kyseistä peliä ja nyt pelaamme sitä omien lasten kanssa. En tiedä kertooko se omasta yksinkertaisuudesta, mutta en ole koskaan osannut nähdä pelissä viittauksia kolonialismiin tai varsinkaan sen ihannointiin. 

Huomio on ollut pelaamisessa, eli tähden löytämisessä ennen kilpailijoita, ilman sen syvällisempää pohdintaa. Ja uskallan väittää, että nykyajan 5-vuotiaat päiväkotilaisetkaan eivät ota pelistä kolonialismia ihannoivia vaikutteita. Toivottavasti meillä Kouvolassa ei ylireagoida ja pelit saavat jatkua.

Kouluissa ja päiväkodeissa lasten on saatava olla lapsia, tyttöjä ja poikia. Lapsen terveen kasvun kannalta haitallisia piirteitä sisältäviä ideologioita ei tule tuoda päiväkoteihin ja kouluihin.

Pidetään kiinni joulukirkosta ja suvivirrestä

Liikkuva Kouvola

Kouvola on urheilukaupunki ja tästä kannattaa pitää kiinni. Haluan korostaa etenkin lähiliikuntapaikkojen, leikkipuistojen ja koirapuistojen roolia arjen liikuttajana. Lähellä oleva ilmainen liikuntapaikka on monille lapsille ja nuorille tärkeä. Korian urheilukentältä ja jääkiekkokaukalosta on jäänyt itsellekin hyvät muistot ja liikkuva elämäntapa aikuisikään asti. Seuraukset heijastuvat positiivisesti pitkälle tulevaisuuteen. Lakkauttamisuhan alla olevien liikuntapaikkojen ylläpitovastuuta kannattaa tarjota ensin paikallisille kyläyhdistyksille ym. vapaaehtoisille, ennen kuin laitetaan lappu luukulle. Ylipäätään muutamien tonnien säästöjen hakeminen lähiliikuntapaikoista tai koirapuistoista on minusta turhaa. 

Toivon, että Kouvolan valtuustossa näkyisi jatkossakin enemmän johtajuutta, jossa päätöksenteko on avointa, osallistavaa, reilua ja kuntalaisia palvelevaa. Henkilösuhteisiin perustuva kabinettipäätöksenteko ei ole tätä päivää.  

Valtuutettujen on kyettävä tekemään kompromisseja, jotta asiat etenevät. Jos oman taustajoukkonsa edusta ei olla missään tilanteessa valmiita joustamaan, asiat jäävät pöydälle ja se ei ole Kouvolan etu. Jokainen asia on lopulta arvioitava laajemmassa kontekstissa ja tehtävä päätöksiä siten, että lopputulos on Kouvolan kannalta paras mahdollinen. 

Äänestyksissä jokainen valtuutettu saa mielestäni toimia omantuntonsa mukaan sen sijaan, että tiukka puoluekuri ohjaisi toimintaa. Asioita on kuitenkin hyvä valmistella valtuustoryhmissä ja testata omat ajatukset ensin siellä, eikä vasta valtuuston kokouksessa.

Kouvolan (ei puolueen) etu edellä

Kriisinkestävä Kouvola

Varautuminen kriiseihin kannattaa, niin yksilön kuin yhteiskunnankin kannalta. Viime vuosina korona ja Ukrainan sota ovat näyttäneet, että länsimaissakin voi tapahtua suuria mullistuksia arjessa. Kouvolan ja Kymenlaakson hyvinvointialueen on tärkeä panostaa varautumissuunnitteluun ja myös käytännön harjoitteluun erilaisten kriisien varalta. Tähän kohdistettava riittävät määrärahat.